måndag 29 september 2014

Prestationen.

I torsdags läste ve boken tillsammans och rättat svåra ord för varandra. Vi har diskuterat flera saker  exempelvis vad Emma presterade för att bli bäst på simning i världen och för få bäst betyg.

En klasskamrat betonade att Emma tog beslutet att bli bäst i världen. Hon satte upp mål och nådde sina mål. En annan nämnde att föräldrar eller lärare borde berömma barnen istället för kritisera dem. Men jag sa att Emma inte kände sig ledsen när lärare sade : du kommer aldrig att kunna simma bröstsim för du kan inte vinkar dina fötter. Emma är ganska självständig och hon kämpade för att bli bäst på bröstsimning. En annan nämnde att Emma har ett svårt liv exempelvis : måste träna jämt, vilket innebär mycket stress och hon måste äta bra för att hon ska nå sitt mål. En tredje person nämnde att Emma tänkte mycket  vad andra tyckte om henne. Men jag tyckte att Emma bara ville berätta att hur hon tänkte under karriären och berättade hur hon försökte prestera för att må bra.

Jag pratade om att Emma är självständig. När folk visade att de inte tror på henne så vill hon bevisa motsatsen. Hon mår bra efter att ha bevisat motsatsen. Emma hade ett svårt liv när hon var tonåring och samtidigt åkte hon runt i världen med andra äldre för olika tävlingar. När hon var hemma så kände hon sig vilsen. Hon visste inte riktigt var hon var eller vem hon var. Hon hade inte levd som en vanlig tonåring.

Jag tycker att Emma hon har så mycket problem i livet. Hon stressar över många olika saker. Hon var rädd att hon inte räcker till för sina olika roller. Hon vill vara bäst i världen och mådde dåligt när hon inte var bäst. Men det kan hända alla människor. Det är en intressant bok att läsa men den var bitvis jobbig också.

tisdag 23 september 2014

Diskussionen av All IN

Vi pratade om All In av Emma Igelstöm tillsammans. Vi diskuterade flera olika ämnen : exempelvis med, hybris, att var stolt, måste man vara tacksam, rädsla för vad andra tycker att känna stolthet över medaljer och kan gud hjälpa Emma?

Thwe Thwe Oo pratade om hur Emma tänkte mycket på hur folk tycker om henne. Emma har tänkt att folk kan tro att hon har hybris. Hon ville att folk skulle se henne att hon är en vanlig människa ena dag är bra men andra dagen kan vara dålig. Livet är inte stilla det ändras och är rörelse hela tiden.
Sandeep pratade att Emma sade ja direkt när de frågade henne om hon ville ställa ut sina mästerskapsmedaljer i cafeterian även fast hon inte visste var hade hon lagt medaljerna. När hon hittade lådan hemma öppnade hon den och tog upp sitt VM-guld. Där och då kände hon stolthet för första gången.
En annan berättade att Emma aldrig var nöjd när hon hade nåt sitt mål. Väl i mål tyckte hon inte att det var spännande längre eftersom hon hade inte något att sträva mot.
Olga berättade att Emma har börjat simma igen efter en lång paus. Emma kände snabbt glädje. Hon var rädd för att börja satsa igen. Efter tävlingen gick hon inte till bassängen på några veckor men kroppen skrek till henne att jag vill simma. Hon valde att simma igen för sin egen skull.
Rose nämnde att Emma sade ja sen tänkte nej exempelvis, hon måste hämta Olivia men hon tänkte att städa också var viktigt. Man måste tänka först innan man svarar ja.
Anna betonade att Emma borde tänka mer på Gud. Hon borde var nöjd med sitt liv eftersom hon har allt.

Jag berättade att Emma är inte nöjd när hon har vunnit. Hon var inte riktig glad eller stolt över vinsten för hon var tonåring och var inte förberedd när hon van Europamästerskapen. Hon tänkte folk trodde att hon har hybris. Men hon vill att folk skulle tycka att hon är som en vanlig människa. hon tänkte på andra människor vad de tänkte om henne då mådde hon dålig. Hon hade i grund en låg självkänsla.

Jag tycker om All In av Emma för att den är lätt att läsa. Jag har läst nästan halva boken därför svårt för mig när vi diskuterade. Jag kommer inte ihåg alla sidor. Jag var tvungen att läsa boken igen. Det var roligt att vi diskuterade tillsammans och jag förstår bättre bokens innehåll nu. Jag tycker boken är väldig intressant att läsa för att jag vill veta hur hon kommer att klara sitt liv och få bra självförtroende.


fredag 19 september 2014

Mod av All IN.

Emma har många rädkänslor i vardag som hon tvungen att kämpa på att vinna över rädkänslor. Hon rädslan för vad all andra ska tycka. Hon van Erupamästerskap när hon var i åttonde klass och hon hade inte förberedd. Hon var inte valt att stå i centrum. Hon kände sig inte bekväm med sin nya roll. Hon var livrädd att något hon sa skulle uppfattas på fel sätt och hon skulle bli dröm.

Emma var stolt och glad när hennes hemkommun ville fira på torget efter sin braksuccé på VM i Moskva 2002. Känslan av storhet över sin kommun är stor.

Idag är hon stolt på ett annan sätt. Hon vågar vara stolt. När hon lämnade sin lådan med midaljer så blev hon rinna tårarn i ögonen när hon tog upp ett av sina VM-guld. Det var fösta gången hon var stolt över sig själv och tyckte hon var bäst i världen. 

Emma har funderat om när hon ska säga Nej eller Ja. Det var inte lätt för henne t.ex. Nej, det anser jag inte att man måste. Men jag vill göra saker för andra skull. Hon kanske mår bra genom att hjälpa nära och kära.

Rädslan att inte räcka till smyger sig på, är att vara i den roll hon är i för tillfället och lägga de andra rollern åt sidan störta möjliga mån.
Rädslor i vardagen stöter vi på i princip varje dag. Det där lite obekväma samtalet vi måste ringa, det vi skulle vilja våga göra eller våga be om hjälp. Den rädkänslor tog hon upp och gick emot på engång hon trots de kvar i hjärnan och gnagandet tar massor av energi. Hon har märkt att om hon tag i dem direkt och klararar av det, byt det där gnagandet ut mot en tillfredsställelse att ha gått emot rädslan. I det växer hennes självkänsla. 

Emma hon är modig för att hon våga gå emot sina rädkänslor. Det växer sin självkänsla. Man måste våga stolt över sig själv som man hade gjort och berömmer sig själv. Man måste våga vara glad och visa att man är glad. Man ska inte hindra sin glädje. Det var hennes tips.

















måndag 15 september 2014

Biografi om Emma Igelsrtöm

All IN när livet är allt eller inget Emma Igelström biografi som jag vill gärna att läsa i första hand. Jag tycker det ska bli jätteintressant för att hon har kämpat hård i sitt liv. Hon har olika svårt sjukdom och mycket psykiskt problem i sex år. Men hon klarar sig att nå ett mål till simning. Jag vet det kan vara olika känslor  båda sorgen och hemsk, gripande. Tillslutet kan det vara roligt och skratta när hon hade vigt sitt liv åt simningen. Min förväntning för bokens innehåll. Jag vet inte om hennes bakgrund är därför jag vill läsa om Emmas liv. Jag tycker om Emma när jag har läst baksidestexten. Hon hade ge tips till andra hur hennes liv har varit för att andra ska bestämma sig, hur man kan, leva det liv som du vill.

Jag är Zlatan biografi vill jag också gärna att läsa. Det kan vara roligt innehåll. Men jag vet om honom ganska mycket redan. Jag ser på tv om honom mycket och sports tidningen på Aftonbladet nästa varje dag. Han är världs stjärna så nästan alla känner honom. Jag väljer den här biografin i andra hand istället. Jag tycker om Zlatan för att han är stark person och självständig. Han går i sin egen väg och vågar att säga ifrån när han tycker inte om det. Då vet jag redan hur han är. Det blir inte spännande för mig att läsa. Jag tittar inte så mycket på fotboll. Jag tittar bara på fotboll EM eller VM lite gran.

fredag 12 september 2014

Reflektion

Det har fungerat bra för mig att diskutera i gruppen. Jag har lärt mig många nya order. Alla i gruppen har tänkt på olika saker. Vi gjorde olika meningar av alla i gruppen. Vi redde ut oklarheter och diskuterade svåra ut tillsammans i klassrum.

Det är inte så lätt men inte så svårt för mig. Det var roligt att lära mig nya svåra order. Boken är jättebra lätt att läsa och förstå. Det finn många adjektiv order och bestämd form, obestämd form.

Oklarheten och svåra order så skrev jag upp och sökte på översätt från min mobil och svensk ordbok. Svåra order som jag ska skriva på rätt ord så frågade jag lärare. Jag sökte svåra order från Tyda.se också. Vi frågade varandra om andra i grupp förstod och kunde förklara svåra order.

Sammanfatta Olivias nya klänningen

Olivia vill ha nya klänningen. Mamma och Olivia har inte kommer överens av tyget. Mamma sydd nya klänning men Olivia tycker inte om den i början. Olivia klär på sig nya klänningen och går leker på en äng. Klänningen är smutsig och full av maskrosfläckar. Då börjar hon ledsen och försöker tvätta den på hand. Hon är rädd att mamma ska se den så slänger hon klänningen i toastolen. Mamma är ledsen och arg. Olivia stannar i sitt rum. Hon hade ångra sin som hon har varit stygg. På kvällen mamma broderar en sky blommor av fläckar. Klänning ser som ny. Olivia fick en överraska av klänning när hon vaknade. Klänningen är vackrast som hon aldrig sett och hon kan använda den till festen.

torsdag 11 september 2014

Olivias nya klänningen



e

Olivia har blivit stor och long. Klänningar är korta och trånga och alla kläder är fula.
Mamma och Olivia går till tygbutiken. Men Olivia är besviken för att hon fick inte välja tyget själv. Expediten hittar med en stort besvär, en annan stuv som är rätt så skär. Mamma har sytt en ny klänning till Olivia men hon är inte nöjd. 



Olivia klär på sig nya klänningen. Hon går ut och leker på en äng med maskrosor. Hon gör en blomsterkrans men det blir inte krans. Då kommer en flicka som vill hjälpa till. Olivia blir jätteglad och springer hem till sin mamma.


När Olivia tittar på sig i spegel blir hon ledsen. Klänningen är full med maskrosfläckar. Hon kämpar förtvivlat att tvätta klänningen för hand. Det går inte borta bläck. Mamma vill komma till toaletten. Olivia slänger klänningen i toastolen och rusar sig iväg från toaletten. Mamma är led och arg när hittar hon klänningen.

 

Olivia ångrade sig och var ledsen hela dagen för att hon har varit bussig. På natten har mamma broderat en sky av blommor och klänningen är som ny. Olivia tycker om den mycket. Den är vackrast klänningen som hon aldrig sett. Hon ska har den på festen.  



söndag 7 september 2014

Min systers dotter har många pappor.

Det var jättespännande bok. Boken handlar om Ombenis syster som har fått en dotter. Maua heter hon och kom till Sverige med en lite baby. Maua och dotter bor med Obeni som har en hund. Lägenhet är en etta och lite kök.

Det var jättejobbigt för Ombeni. Maua vill inte göra någon ting bara tittar på tv och sover hela dan. Hon äter inte råd kött och Ombrni förstår inte varför. Maua svårt att ta hand om sin dotter.  Ombeni bråkade mycket med Maua för hon ville sin syster ska ta hand barn och städa lägenhet.  Kitumaini heter dotter. 

Ombeni är jätteglad samt lite besviken när Maua kom med Kitumaini för att hon sakna Isabelle den andra syster. Ombeni älskar mycket Kitumaini. Hon berättade inte till socialen om Maua svårt att ta hand om Kitumaini. Hon ville inte socialen ska ta  Kitumaini iväg från henne. Maua och Kitumaini fick svårt sjukdom. Ombeni skämpade för att Maua skulle ta sin medicin. 

När de flyttade till södra Sverige så Maua trivs bättre på landet. Tillsluter berättade Maua vad som har händ med henne och hur hon fick barnen. Maua vet inte själv viken är pappa till Kitumaini. Rebeller våldtäkt henne och hon levde med de i tre år. När hom kom hem till byn så levde hon som ett djur som en hund. De blev aggressiva när Mauas magen började växa utan hade nån man. Maua och Ombeni började på nytt liv och trivs de bra på landet. Maua och Kitumaini fick stanna i Sverige så blev de jätteglad. Ombeni ville studera till trädgårdsmästaren. 

Ombeni och Maua är jätteintressant i den här boken. De levde i hård liv i Kongo men ändå de längtade sitt hemland när de var lite med sina föräldrarna. Maua har så svårt situationen fick svårt sjukdom båda henne och dotter. Det är inte lätt att leva och har svårt söm på natten men hon kämpade att leva för sitt barn. Ombeni har varit svårt situation också men hon försökte leva i nutid men ändå hon tog medicin för att lugna sig. 

torsdag 4 september 2014

Tusen gånger starkare.

Filmen handlar om tjejer och pojkar  i skolan. Jag tyckte det var lite jobbig film när jag tittade på den. Om det händer i verklighet så det är granska tråkigt men det är intressant samtidigt. 

Saga är huvud person som gjorde andra tjejerna vände sig om under tiden när hon var där i skolan. Hon är stark person. Hon säger ifrån när det är orättvis. Hon var arg på Olle när han säger du är en bild för tjejer.  

Signe var för tyst och vågade inte att säga nån ting. Hon är bara tänkte vad som hände i skolan. Till slutet hon vågade att säga när Saga gick lämnade skolan.

Olle är intressant person också. Han är lärare och han vet vad som hände i klassrummet. Han ville tjejerna kan lära sig och bli lite starkare. Han var glad när Saga kom tillbaka till skolan. Han är man så han är svårt att acceptera när tjejerna skulle bestämma eller ändra normer. Han ville inte tjejerna ha makt mer än pojkarna så tillsluten tyckte honom ner Saga istället.

Ludde är intressant person. Samtidig tänker jag vad han har egentligen i bakgrunden. Hur hade han hemma hos sig. Varför han ville ha så mycket uppmärksamhet. Han är stark person men han är svårt att acceptera de andra tjejerna. Han ville vara chef och bestämde allt i klassrummet.  

Mimmi är en ledare i andra gruppen. Hon tycker om att sminka sig och ska se snygg ut. Hon är en starka person. Hon är jätteintressant person. Hon försökte att vända andra klasskamrater. Hon vill att Olle ska acceptera att tjejerna också få välja vad dem vill och bestämma. Hon hade börja tänkta när de har halv roligt tillsamman när de var på dansträning. Hon såg det hände annorlunda och roligare än tidigare.

Rektor är en gammal man. Han kunde inte acceptera när det hade ändra skolan normer. Han ville inte att skolan ska hamna i en svårt situationen.

Nu i verkligheten tycker jag alla är lika dan hela välden. Alla borde få bestämma och få göra saker vad de vill bara man acceptera varandra. Alla kan tänker på olika sak men alla är lika värd.

Det här filmen fick jag lära mig olika saker som kan hända i skolan. Jag kan förbereda mig hur jag ska uppfostra mina barn hur de kan bli självförtroende och starka personer samt acceptera andra. 

onsdag 3 september 2014

Hösten är den bästa år tid.

Hösten är den bästa år tid. Jag tycker om alla år tid i Sverige. Hösten är så vacker när löven blir gula och olika färger orange, röda bland annars. Temperaturen är lite svagare på morgonen och på dan. Det är så skönt och  solen lyser och ligger granska låg. På kvällarna blir mörkare och mörkare det är mysigt när jag tänder ljuset och läser jag boken. Jag kan tar det lugn när det är mörk.

På sommar tid har jag varit ute ganska mycket och sover ganska sen. Jag vill inte sova mycket på sommaren för att ljusare och varmare i år. Jag badade nästa varje dag på stranden och ute på poolen. 

På hösten gillar jag skogen och olika färger av träden. Jag tycker om att plocka svamp i skogen men jag plockar bara karljohan svampen. Karljohan är en god matsvamp. Jag har inte plockat blåbär allt i år för att jag har mycket klar från föra året. Annas burkar jag plockar lite gran. 

Ren på vägen.


Karljohansvampar .



Lingon i skogen.



Den stora och Gula björken.



Rönen är jättefin och fulla av röda bär.