torsdag 27 november 2014

Tillåt försäljning av öl,vin och sprit i vanliga affärer?

Nej, för att alkoholförsäljning i vanliga affärer leder till att folk dricker både oftare och mer. Systembolaget har begränsade öppettider för att begränsa tillgången till alkohol. Det är inte öppet på söndagar men vanliga livsmedelsaffärer har öppet varje dag. Exempelvis har Ica kvantum öppet till kl. 23:00 och Statoil har öppet 24 timmar om dygnet. Folk kan köpa alkohol när de vill om alkoholmonopolet upphör. Det är inte bra för folkhälsan. Det ökar alkoholismen. 

När folk har börjat dricka vill de ha mer exempelvis har de druckit upp alla sina öl eller vin som de har köpt. Då behöver de mer så de går och köper mer alkohol. I De vanliga livmedelsaffärerna kan folk handla hela vekan.  

Släpps monopolet fritt kommer vi se fler berusade personer på och utanför livsmedelsbutikerna. På söndagen när alkohol beroende har festa hela natten och nu behöver mer alkohol kommer barn familjer tvingas möta alla dessa berusade på lokala Ica kvantum butiken. Barn tycker ofta att berusade människor är obehagliga och har blivit både rädda och oroliga. 

Om Systembolaget har kvar monopolet så begränsar vi tillgängligheten till alkohol för våra ungdomar vilket är bra för folkhälsan. Jag tror alkoholkonsumtionenen skulle öka och det ser jag inte som något positivt. Å andra sidan så är det trevligt med lite konkurrens. Men Systembolaget har ett av världens bästa sortiment, kunnig personal och bra butiksmiljö. Kunderna behöver bara fara till ett ställe och handla alkohol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar