fredag 24 oktober 2014

Bedömning.

Det tycker jag bedömning är jätte bra för oss. Först vi ska bedöma om sig själv sen lärare också bedöma om oss. Lärare och studenter förstår varandra  bättre. Det blir lättare för studenter att de kunna veta vilka  saker som de behöver träna mer. Det blir säkert bra för studenter för att i klassrummet inte kunna lärare veta om hur studenter kan eller inte kan. Därför bättre sätt att studenter fundera först och bedöma sig själv. Sen lärare som var med i diskutionen om boken bedöma studenten. Det blir lättare för lärare också för att hon får veta  vad hon ska hjälpa oss. Sekretet också jätte bra för en del vill inte andra veta om sig själv. Så blir det bra för att bara lärare och studenter veta om bedömning.
Jag tycker jätte bra sätt att börja med bedömning varje veckan. Studenter kan utväckra sig också bättre varje vecka. 

onsdag 22 oktober 2014

Sammanfattning om balans och förändring.

Balans

Emma kämpar hela tiden för att ha balans i sitt liv. När hon gett sig in i något har hon gjort det till 110 procent. Hon är fokuserad på sin hälsa, på sitt jobb, på sina relationer och på sin fritid.
Emmas livsringar är i symbios men måste fungera var för sig samtidigt för att skapa balans i sitt liv. Om hon prioriterar bort någon av dem påverkar det de andra och hon tappar balansen. När hon bestämde sig för att bli bäst i världen på sin simning. Hon lade alla relationer åt sidan och tänkte hon bara på sig själv. Hon trodde den fokuseringen skulle hjälpa henne i sin simning. Hon kunde inte se att relationer kunde göra henne till en bättre simmare.
Idag är Emma mycket öppnare och inte alls lika rädd för att folk ska komma in på sitt liv. Hon tänkte att man måste älska sig själv för att kunna älska andra.
Träningen är stort del för Emma. Hon har alltid tränat och kommer alltid att göra det.
Maten har hon alltid varit ett stort problem. Hon har halv svårt att hitta balans. Hon hade kämpa med båda anorexi och bulimi. Hon valde att ta hjälp av person som kan. Den här lösningen passade inte för henne. Hon har långvarig stress. Det är farligaste momentet för hennes psykiska hälsa. Hon måste pausa ibland och ge sig själv tid för reflektionen.
Emma trivdes bra för jobbet. Hon sökte jobb av sin känsla. Hon följd sin magkänsla och sitt hjärta. Hon känner sig trygg i det och så mycket mer glädje har kommit in i sitt liv.
På sin fritid har hon full och all har planera in i sina lediga. Hon älskar att komma vara ensam ibland för att hon ska kunna vara den hon vill vara i sina relationer till andra människor.

Förändring.

Emma berättade om förändring att man måste vilja och villighet. De båda som man behöver göra. Exempelvis : om man ville gå ner i vik om man inte göra det så det blir ingen inträffa. Man måste vilja och bestämma sig att göra det också. Förändring krävde tid också för att kunna nå sitt mål. Exempelvis : hon måste vända sitt liv för att överleva, kände omöjligt uppdrag. Hon måste få en hållbar förändring krävs tid och tar små steg ( sidan 90).
Något annat som hjälte Emma i sin förändring att hitta saker är drömmare. Exempelvis : när hon var sjuåring drömde hon om att bli bäst i världen. En dröm som sedermera blev förverkliga ( sidan 90). Hon hade drömma om på olika saker. Vissa kunde hon till och med förverkliga. Vissa hade hon inte förmåga att förverkliga. Hon bara fortsatte att jobba med sig själv. Några finns fortfarande klav på sin listan och hon fyller på den där listan då och då ( sidan 90). Drömmar är viktigaste i Emmas verktyg i sitt utvecklingsarbete.


måndag 13 oktober 2014

Brev till Marcus.

Hej Marcus!
   Jag heter Thanyaporn. Jag är väldigt imponerad om dig att du är en kämpe och positiv människa. Du är glad och har hög självkänsla. Jag är en elev som studerar på komvux i Luleå. Där har jag tittat filmen av dig. Vi har diskuterat tillsammans om dig efter den. Vi tycker att du är en väldigt duktig  och omtyckt människa.
Jag har några frågor om din situation efter olyckan.
Vad kan man tänka på för att vara positiv när man har drabbas av en svår olycka? Du är en person som var i rörelse sig hela tiden före olyckan. Du sade att jättejobbigt att be om hjälp. Hur kunde du acceptera den situationen? Hur kan man ha förmåga att lära sig gå igen fast man är förlamad? Satte du ett mål varje månad för att lära dig nya saker? På vilket sätt är ditt liv annorlunda efter olyckan?
Jag tycker att du är väldigt stark och kämpar mycket för att nå ditt mål. Jag hoppas att allt gå väl för dig i framtiden.
Mycket hälsningar.
Thanyaporn Saenyotha.

fredag 10 oktober 2014

Mina egna tankar om balans :

Balansen är livsringar som är i samverkan. Det ska fungera båda fysiskt och psykiskt.

Livet är viktigt att man må bra exempelvis: äter bra, sover bra, tränar eller rörelse sig, bra relationen och omtyck av sig själv.

Lyssna på din kropp och din känsla att skapa balans i ditt liv.


Livsringen som är i samverkan exempelvis: kärlek, relationen, kompisar, familj, jobbet och din fritid. Allt är viktigt i livsbalansen.

torsdag 2 oktober 2014

Olika åsikter.

Lyckligt och föräldraskapet.

Jag har åsikten att alla människor vill vara lyckliga. Det beror på hur man kan acceptera den eller har svårt att acceptera den. Emma var bäst på simning båda VM och EM. Det tog lång tid för henne att acceptera vad andra tyckte om henne. Hon tyckte att hon skulle vara bäst för allt. Tillsluten kunde hon acceptera den. Hon kände sig lycklig även hon har gjorde fel saker för att hon kunde förlåta sig själv och acceptera andra sina tänka. Hon var nöjd som hon hade istället för att hon ska tänka att ska har mer saker som hon har inte. Jag tycker att man är lycklig utan saker. Jag är lycklig fast jag mår bra och nöjd som jag har det tryckfrihet.

Jag har åsikten att Föräldraskap ingen kan var bäst. Alla kan lära sig när barnen kommer för att alla barn har olika identitet. Emma hon har svårt att acceptera sig själv som sin mamma roll. Hon var ung och har inte förberedd att ta hand om bäbisen. Det var inget fel tänka tycker jag för att hon inte levde som andra tonåringar. Hon bord har mer erfarenheter och har bra relationen innan skaffat barnet.

Det var jättetrevlig som har diskuterat tillsammans. Alla har olika åsikter och vi har delat vad vi tyckte att människor har tänka olika.